Kainuun Mobilistit juhlivat 40-vuotista taivaltaan Kainuun Opistolla

 Autojen kehitys on suuressa murroksessa polttomoottoreita korvaavien kehitysaskeleiden myötä. Kehitys on eduksi ympäristölle ja samalla voidaan pohtia julkisen liikenteen roolia ja päästöjen vähennystavoitteita. Vanhat autot ovat silti osa yhteiskuntamme historiaa monen merkityksen kautta. Ne ovat mahdollistaneet ihmisten liikkumista, toimineet kulttuurivivahteiden ja elintason peileinä, luoneet jännitystä moottoriurheilun saralla sekä olleet tärkeitä työkaluja sotavuosina, pelastustehtävissä sekä tavaroiden kuljetuksessa.

Vapaasti mediaa viime vuosilta lainaten: autoharrastajien kyselyn mukaan harrasteautoilla ajetaan satakunta kilometriä vuodessa sekä polttomoottoreista luovutaan autovalmistajasta riippuen noin 2030-luvulla. Tästä voisi päätellä, että autoharrastajat ajavat autoillaan lähinnä katsastukseen, kokoontumisen ja huoltoreissuja. Arkiset ajot hoituvat toisilla kulkupeleillä. Vanhojen autojen omistaminen ja keräilykohteena pitäminen ei vaikuttaisi olennaisesti kuormittavan luontoa, sen sijaan säilyttävän kulttuuriperintöä.

Olemme autoharrastajien keskuudessa murrosvaiheessa: nyt on juuri sopiva aika kerätä vanhoja autoja ja varaosia, koska vaikuttaisi siltä, että ne ovat niin sanotusti katoavaa kansanperinnettä ja varaosien saatavuus on haasteellisempaa. Nyt on myös tärkeää puhaltaa yhteen hiileen harrastajien keskuudessa välittäen perinnettä nuoremmille sukupolville, koska meillä on vielä keskuudessamme kokeneita kuljettajia, jotka voivat jakaa kokemuksia ajoista, kun autoissa oli ”käsiryypyt”, kasettisoittimet ja 99-bensa maksettiin markoissa.

Oma autoharrastukseni on keskittynyt lapsuuden unelmiin ja lämpimiin muistoihin 80-luvun autoista. Rakkain autoni kokoelmassani on mummolan Fiat, jota olin vuonna 1985 tilaamassa Kajaanin Hankkijalta ja hakemassa kotiin 1986. Tällä autolla pääsin ajamaan heti ajokortin saatuani helmikuussa 1996 ja Fiat on kiertänyt Helsingistä Haaparantaan. Leikkisästi sanoen, takana on pari avioeroa ja monta muuttoa, mutta uskollisin seuralainen Fiat on seurannut osoitteesta toiseen ja kuuluu vielä perheeseeni. Philipsin alkuperäinen c-kasettisoitin pyörittää AC/DC:n kasetteja jo hieman rahisten, mutta ”Let there be rock” ja baanalle!

Kainuun Mobilistit ovat toimineet vuodesta 1980 alkaen ja koronarajoitusten vuoksi juhlivat 40-vuotisjuhliaan nyt 10.7.2021 Paltamon Kainuun Opistolla. On hienoa huomata, että olemme askel kerrallaan selvittämässä koronan tuomia haasteita. Nyt huolellisesti ja turvallisesti eteenpäin myös harrasteautoilun parissa, niin mahdollisuudet yhteisiin tapahtumiin ja harrasteen jakamiseen paranevat päivä kerrallaan.

Lasse Hinkula

 

Alla kuvagalleria päivän tapahtumista. Galleriaa päivitetään sitä mukaa kuin uusia kuvia saapuu. Klikkaamalla kuvaa ”pari kertaa” näet ne suurempina. Kuvien käyttöoikeus on annettu Kainuun Mobilistit ry:lle, ethän kopioi niitä ilman lupaa!

Kuvat Sami Korhonen, Ulla Leinonen ja Kimmo Rautamaa.