Kotimaakunta tutuksi.

Kainuun Mobilistit ry:n ajelu- ja makkaranpaistotapahtuma lauantaina 10.6.2023 alkoi kokoontumisella kansallismaisemiin Vuokatinvaaralle klo.10.00, josta ajoimme yhdessä Sotkamon torin tuntumaan klo. 10.30.

12.00 alkaen lähdimme siirtymään kohti Hiisijärven Hiekkoja jossa nautimme yhteisestä piknik -ateriasta makkaraa paistellen ymv. eväitä maistellen.

”Nykyinen Hiisijärvi on pinta-alaltaan vain kymmenesosan alkuperäisestä. Syynä tähän on vuonna 1761 tapahtunut vedenlasku. Hiisijärvi on yksi järvenlaskuista, joka riistäytyi hallinnasta muuttuen katastrofinomaiseksi purkaukseksi. Alun perin tarkoituksena oli ollut laskea kolmiosaisen järven pintaa niin, että kosteina kesinä rantaniittyjen sadonkorjuu olisi helpompaa. Keväällä 1761, vain kaksi päivää ennen katastrofia kaivoivat Pentti ja Paavali Härkönen Taivallahden vanhaa ojaa Hiisijärven päässä. Vedenlaskua yritettiin helposti kaivettavien harjukerrostumien kautta. Kaivajat eivät kuitenkaan osanneet arvioida veden eroosiovaikutusta harjuun. Perjantai-aamuna 15. toukokuuta 1761 järkyttynyt Pentti Härkönen oli kertonut järvenkarkauksesta tapahtumia myöhemmin käsitelleillä käräjillä todistaneelle miehelle, miten Hiisijärvi oli laskenut tiehensä. Tulvan jäljiltä järvenpohjaa paljastui 9800 hehtaaria maata. Hiisijärven hiekkojen alue on pinta-alaltaan arviolta noin viidesosa siitä lumivalkoisesta hienojakoisesta hietikosta, mikä paikalla oli vielä 1900-luvun alussa”. Wikipedia

”Klikkaamalla” kuvaa pari kertaa näet sen suurempana.

Kuvat: Petri Huovinen ja Kai Huotari